Ga naar inhoud
Inspiratie

19 nieuwe digibanken brengen het totaal op 54

  • jan. 19 2023
  • Nieuws
In januari werden 19 nieuwe digibanken goedgekeurd. Dat brengt het totaal aantal digibanken op 54. Hebt u hulp nodig bij online administratie? Of wilt u digitaal handiger zijn? Dan kunt u terecht in één van deze 54 digibanken in Vlaanderen.

54 digibanken in Vlaanderen

In januari 2023 gingen de laatste digibanken van start. Maar liefst 19 nieuwe digibanken werden goedgekeurd. Onder andere in het Maasland, de Zuidoostrand van Antwerpen, de Westhoek, het Waasland, Leuven-Noord, de Voorkempen en het Meetjesland zijn nieuw initiatieven gestart. Ook in de regio’s van Dendermonde, Hasselt, Genk, Deinze, Poperinge, Diksmuide kunnen binnenkort mensen terecht met hun digitale vragen.

In totaal doen er 200 Vlaamse en 19 Brusselse gemeentes mee in één van de 54 digibankprojecten. Wilt u weten of er in uw buurt ook een digibank is? Een overzicht van de digibanken vindt u op de pagina ‘Vind een digibank’.

Digitale uitsluiting blijft een uitdaging

Ook in 2022 werd opnieuw duidelijk dat de toenemende digitalisering van onze maatschappij zich niet vertaalt in een toename van digitale vaardigheden bij de burgers. Vele kwetsbare doelgroepen zoals ouderen, personen met een laag inkomen of laaggeletterden, ondervinden problemen om op de digitale sneltrein te springen.

Via de opstart van digibanken wil de Vlaamse Overheid lokale partnerschappen ondersteunen om het risico op digitale uitsluiting te verkleinen. De digibanken voorzien in een toegankelijke en laagdrempelige dienstverlening waar zowel toegang tot digitale technologie (bijvoorbeeld via een uitleendienst), als opleidingen en begeleiding (bijvoorbeeld bij het gebruik van MijnBurgerprofiel) worden aangeboden. Het project digibanken maakt deel uit van het Europese Herstelfonds en het relanceplan Vlaamse Veerkracht.