Ga naar inhoud

Wat doet een digibank?

 Wat is een digibank? Waarom zijn digibanken nodig? Voor welke digitale vragen kan je er terecht? En kan je er ook een laptop uitlenen?

Wat is een digibank?

Digibanken zijn locaties in Vlaanderen waar mensen terecht kunnen voor digitale vragen. Vaak bestaat een digibank uit meerdere digipunten.

Waarvoor kan je in een digibank terecht?

Ken of ben jij iemand die digitaal niet zo vaardig is en die wat extra digitale hulp of opleiding kan gebruiken? Kom dan gerust eens naar een digibank in je buurt. Daar helpen ze je gratis weer op weg!

Wil jij ook meer kunnen online?

De digibank-medewerkers bieden je oplossingen voor verschillende online problemen. Je krijgt er hulp bij al je digitale vragen: met de computer je cv maken of een opleiding volgen, Tax-on-web invullen, met Smartschool werken, videobellen met je smartphone, een premie online aanvragen, met een app een trein- of busticket betalen en veel meer.

Je leert het rustig aan, stap voor stap. In de digibank helpen ze je gratis en met veel plezier. Zo zorgen ze ervoor dat je online veel meer kunt! Nieuwsgierig? Stap binnen in de digibank in je buurt.

Er zijn 54 digibanken in Vlaanderen verspreid over Vlaanderen en Brussel. De dienstverlening verschilt per digibank en locatie.
Waarvoor kan je er onder andere terecht?

  • om een laptop uit te lenen
  • om een tweedehands apparaat (laptop, tablet, ..) in te leveren
  • om een opleiding te volgen over hoe je een laptop gebruikt
  • om al jouw digitale vragen te beantwoorden
  • opleidingen rond het basisgebruik van een laptop
  • om je te helpen om online een premie aan te vragen
  • ...

Welkom in een digibank in jouw buurt

Op de homepagina vind je een kaart met overzicht van alle digibanken en digipunten in Vlaanderen en Brussel. Wil jij meer kunnen online of heb je hulp nodig bij digitale vragen? Vind een digibank op de kaart of bel gratis 1700 voor meer informatie.

Waarom zijn digibanken nodig?

Terwijl de wereld steeds sneller digitaliseert, is het risico op digitale uitsluiting nog altijd aanwezig bij kwetsbare en moeilijk bereikbare groepen in onze samenleving. Volgens de ‘Barometer Digitale Inclusie’ van de Koning Boudewijnstichting (2020)* ervaren mensen in een kwetsbare positie in de samenleving een hoger risico op digitale uitsluiting. Deze kloof is aanwezig op verschillende vlakken. Zo hebben mensen in een kwetsbare positie een ongelijke toegang tot technologie, zoals een laptop of internetverbinding. Ook beschikken ze vaak over minder digitale vaardigheden waardoor ze minder gebruik maken van e-dienstverlening.

Enkele cijfers

Uit de ‘Barometer Digitale Inclusie’ van de Koning Boudewijnstichting (2022)* blijkt dat de digitale kloof tussen 2019 en 2021 verder toenam (met 6%). Maar liefst 46% van de Belgische bevolking is digitaal kwetsbaar, ondanks het feit dat de toegang tot het internet is toegenomen. 92% van de Belgische huishoudens beschikt over een internetaansluiting. Verder steeg het gebruik van de laptop in deze 2 jaar met 15%.

Ook de kloof tussen verschillende bevolkingsgroep blijft groot: bij mensen met een diploma secundair onderwijs maakt slechts 64% bijvoorbeeld gebruik van e-bankieren tegenover 91% bij mensen met een diploma hoger onderwijs.

Minder digitale uitsluiting

Met digibanken wil de Vlaamse overheid kwetsbare groepen meekrijgen in de digitaliseringsgolf. Dit project kadert binnen het relanceplan Vlaamse Veerkracht. Digibanken helpen het risico op digitale uitsluiting bij kwetsbare groepen te verkleinen via 3 doelstellingen:

  1. Gelijke toegang tot digitale technologie door laptops, schermen en andere hardware voorwaardelijk beschikbaar te stellen, bijvoorbeeld via een uitleendienst.
  2. Via opleiding en kennisdeling digitale vaardigheden versterken, zowel persoonlijke vaardigheden als technische vaardigheden, bijvoorbeeld door IT-materiaal te herstellen.
  3. Via begeleiding zorgen voor een verbeterde digitale toegang tot essentiële diensten zoals de digitale dienstverlening vanuit de Vlaamse overheid, Tax-on-web…

*Barometer Digitale Inclusie 2022 - Koning Boudewijn

Digibanken is een initiatief van het Departement Werk en Sociale Economie. Dit project wordt gefinancierd door de Europese Unie en gebruikt de Arachne risicoanalysetool voor het voorkomen van fraude, corruptie en belangenvermenging.