Ga naar inhoud
Inspiratie

Bijna 950.000 Vlamingen ontvangen vanaf 6 november hun jobbonusbrief

  • nov. 09 2023
  • Nieuws
Maandag 6 november startte de Vlaamse overheid met de verzending van de brieven over de jobbonus. Wie vorig jaar een rekeningnummer invulde in Mijn Burgerprofiel, kijkt best na of dit nog juist is. Wie nog geen rekeningnummer invulde, wordt gevraagd om dit in orde te brengen. Volgens schattingen hebben dit jaar bijna 950.000 Vlamingen recht op een jobbonus.

Dit jaar is de jobbonus er voor wie minder dan 2.700 euro verdiende van januari tot en met juni 2022 en/of minder dan 2.900 euro van juli tot en met december 2022. De loongrenzen werden aangepast omwille van de vele indexeringen in 2022. In de septemberverklaring werd bepaald dat er 50 euro bij het bedrag van de jobbonus komt. Daardoor schommelt het jobbonusbedrag tussen 60 euro (bij deeltijds werk) en 650 euro (bij voltijds werk).

Rekeningnummer nakijken of invullen in Mijn Burgerprofiel

Werknemers die recht hebben op een jobbonus, ontvangen tussen november 2023 en voorjaar 2024 een brief.

  • Wie vorig jaar al een rekeningnummer invulde in Mijn Burgerprofiel, kan dit nakijken in de brief. Is dit niet meer juist? Dan heeft de ontvanger tien kalenderdagen tijd om dit rekeningnummer aan te passen. De jobbonus wordt binnen de maand na verzending van de brieven uitbetaald.
  • Wie vorig jaar nog geen rekeningnummer invulde in Mijn Burgerprofiel, krijgt een brief waarin stap voor stap uitgelegd staat hoe je dit in orde brengt. Nadat het rekeningnummer is ingevuld, wordt een bevestigingsbrief verstuurd. Een maand na ontvangst van deze brief wordt de jobbonus uitbetaald.

De verzending van de brieven is gestart op 6 november. De brieven komen toe in de eBox (voor wie deze activeerde) of via de post. Uitgaande grensarbeiders komen ook in aanmerking voor een jobbonus, maar ontvangen geen brief: zij dienen zelf een aanvraag in via het WSE-loket. Dat kan vanaf 1 december.

Ondersteuning door digibanken

Nieuw dit jaar is de samenwerking tussen de jobbonus en de digibanken. Een rekeningnummer invullen of wijzigen in Mijn Burgerprofiel is voor een deel van de doelgroep van de jobbonus een drempel. Omdat het digibankennetwerk ondertussen meer dan 540 locaties telt, verwijst de brief naar hen door voor hulp met deze digitale stappen. Burgers met vragen kunnen ook steeds terecht bij het gratis informatienummer 0800 611 06.

94% registreerde vorig jaar een rekeningnummer

Van de ruim 789.000 begunstigden in 2022, heeft 94% hun jobbonus ontvangen. In totaal werd er bijna 207,5 miljoen aan jobbonussen uitbetaald. De overige 6% van de begunstigden vulde nog geen rekeningnummer in. Hun recht op een jobbonus vervalt niet, zij kunnen dus nog een rekeningnummer registreren.

Vragen?

  • www.vlaanderen.be/jobbonus  
  • het gratis informatienummer van de Vlaamse overheid 0800-61106  (elke werkdag bereikbaar van 9 tot 19 uur) 

Hulp nodig? Ga naar een digibank in de buurt: digibanken.vlaanderen.be.