Ga naar inhoud
Inspiratie

16 nieuwe digibanken strijden mee tegen digitale uitsluiting

  • okt. 03 2022
  • Nieuws
Hulp nodig bij online administratie? Of wilt u digitaal handiger zijn? Dan kunt u vanaf 1 oktober 2022 terecht in één van de 16 nieuwe digibanken in Vlaanderen.

Digitale uitsluiting blijft een uitdaging

De recente Barometer Digitale Inclusie 2022 (Koning Boudewijnstichting) toonde nogmaals aan dat de toenemende digitalisering van onze maatschappij zich niet vertaalt in een toename van digitale vaardigheden bij de burgers. Vele kwetsbare doelgroepen zoals ouderen, personen met een laag inkomen of laaggeletterden, ondervinden problemen om op de digitale sneltrein te springen.

Via de opstart van digibanken wil de Vlaamse Overheid lokale partnerschappen ondersteunen om het risico op digitale uitsluiting te verkleinen. De digibanken voorzien in een toegankelijke en laagdrempelige dienstverlening waar zowel toegang tot digitale technologie (bijvoorbeeld via een uitleendienst), als opleidingen en begeleiding (bijvoorbeeld bij het gebruik van MijnBurgerprofiel) worden aangeboden. Het project digibanken maakt deel uit van het Europese Herstelfonds en het relanceplan Vlaamse Veerkracht.

16 nieuwe digibanken in Vlaanderen

Recent werden 16 nieuwe digibanken goedgekeurd goed voor bijna 8 miljoen euro. Onder andere in de regio’s Brugge, Noorderkempen, Oostende, Vilvoorde en Denderleeuw gaan nieuwe projecten van start op 1 oktober. Intussen zijn er 23 digibanken actief in 59 gemeentes. We verwachten dat er nog heel wat gemeentes aansluiten. Minstens 100 gemeentes zullen tegen het einde van het jaar een digibank in hun werkingsgebied hebben. Een overzicht van de digibanken vindt u op de pagina ‘Vind een digibank’.

4 nieuwe voortrajecten

In de zomer werden ook 4 nieuwe voortrajecten gelanceerd onder leiding van ZORA Werkt!, NEKTARI, Wijkwerkorganisatie Leie en Schelde en Interwaas. Deze 4 projecten kregen middelen om de nodige voorbereidingen te doen om in ronde 5 ook een digibank in te dienen.

Laatste kans om een digibank op te starten

Voor openbare besturen en organisaties die interesse hebben om ook een digibank op te richten, tikt de tijd. Op 27 oktober loopt de 5e en laatste oproepronde af. Dit is dus de laatste kans om nog een project in te dienen. Interesse? Lees alle informatie op de website digibanken.vlaanderen.be.