Ga naar inhoud
Inspiratie

9 nieuwe voortrajecten gaan van start

  • mei 20 2022
  • Nieuws
Op 1 mei 2022 startten 9 nieuwe potentiƫle digibanken aan hun voortraject. Zij krijgen tot en met augustus de tijd om hun partnerschap te verkennen, de noden in kaart te brengen en een plan van aanpak op te stellen. Daarnaast startte er ook een nieuwe digibank in Antwerpen.

Over de oproep voortraject

Het voortraject voorziet de mogelijkheid aan kandidaat-partnerschappen om - voorafgaand een effectieve opstart van de digibank - binnen een beperkte periode de nodige lokale partners te zoeken, en toe te werken naar een inhoudelijke en operationele onderbouwing van het digibankproject. Meer concreet verbinden de kandidaat-partnerschappen zich ertoe om:

  • een samenwerkingsstrategie voor de implementatie van het lokale digibankproject op te maken
  • het partnerschap verder concreet vorm te geven via een samenwerkingsovereenkomst.

Intussen lanceerde het Departement WSE ook een extra oproepronde van het voortraject. De deadline om een aanvraag in te dienen is 16 juni 2022 om 12 uur. Dit geeft een nieuwe groep partnerschappen de kans om alsnog een samenwerking te verkennen voor in te dienen op het implementatietraject. Interesse om zelf een aanvraag in te dienen? Neem een kijkje op de pagina Start een digibank, en dien uw project in!

Enkele cijfers over het voortraject

Begin 2022 zijn de eerste 29 voortrajecten verspreid over heel Vlaanderen gestart. Hiervoor ontving elk project een maximale subsidie van 15.000 euro. In totaal werd 400.225,16 euro vrijgemaakt. Deze eerste trajecten lopen stilaan op hun einde.

In de grote meerderheid van de voortrajecten nemen lokale besturen het voortouw als trekker van het project. Ook zijn heel wat sociale economie-ondernemingen actief betrokken, naast Centra voor Volwassenonderwijs, LIGO en VDAB. Tot slot bevatten vele kandidaat-partnerschappen actoren uit het lokale middenveld, reguliere ondernemingen en andere opleidingsorganisaties.

De intussen 38 projecten kunnen na voltooiing van het voortraject intekenen op de oproep voor de implementatie. In de loop van 2022 lanceert het Departement WSE meerdere oproeprondes. De eerstvolgende ronde word afgesloten op 16 juni.

Nieuwe digibank in Antwerpen

In Antwerpen schoot een nieuwe digibank uit de startblokken in het implementatietraject. De Stad Antwerpen wilt in haar 9 districten een ambulante werking opzetten om meer mensen te kunnen bijstaan in hun e-inclusienoden. Deze nieuwe digibank zal maximaal samenwerken met het initiatief van Buurtwerk Posthof. Lees hier meer over de nieuwe digibank in Antwerpen.

Overzicht van de 9 nieuwe goedgekeurde voortrajecten

In dit document vindt u een overzicht van de 9 nieuwe voortrajecten en van 29 goedgekeurde voortrajecten uit de eerste oproepronde. U vindt hier ook de postcodes van de deelnemende gemeentes terug. Zo kunt u nagaan of er al een voortraject loopt in uw gemeente. Wilt u graag in contact treden met 1 van de promotoren? Neem contact op met het Departement WSE via digibanken@vlaanderen.be.

Overzicht lopende voortrajecten en implementatietrajecten

Deze kaart geeft een compleet overzicht van de lopende voortrajecten en implementatietrajecten (situatie op 19 mei 2022).

Overzicht goedgekeurde voortrajecten en implementatietrajecten mei 2022

Start zelf een digibank in uw buurt!

Interesse om zelf een digibank op te starten? Neem een kijkje naar de openstaande oproepen, en dien uw project in!

Wilt u verder op de hoogte gehouden worden? Laat uw e-mailadres dan achter in dit formulier.